9 Ocak 2018 Salı

Beyaz gömleği asıp beyaz perdeye geçenler


Tıp eğitimi alıp meslek olarak oyunculuğu seçen iki isimle karşınızdayız


Doktorluk birçok insan için en ideal meslek olarak göze çarpmakta. Ama Türk sinemasına katkılar sunmuş iki isim var ki, onlar eğitimini aldıkları bu kutsal meslekle değil de filmlerdeki performanslarıyla evlerimize konuk oldu.
Doktor Kara Murat
Türk sinemasının tartışmasız en iyi jönlerinden olan ve Yeşilçam dönemine damga vurmuş bir isim, Cüneyt Arkın. Asıl ismi Fahrettin Cüreklibatur olan Arkın, aldığı doktorluk eğitimim ardından şansını beyaz perdede denemiş ve kamera önünde oldukça başarılı olarak efsaneleşmiş bir isim. Bilhassa dönem filmleri ve uvertür eserlerde yıldızlaşan Cüneyt Arkın, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. 1937 yılında Eskişehir’de doğan ve 300’ün üzerinde filmle unutulmaz bir yer edinen başarılı artist, Köroğlu, Kara Murat, Malkoçoğlu gibi kahramanlık temalı filmlerin her zaman aranan oyuncusuydu. Fatma Girik, Türkan Şoray, Filiz Akın ve Hülya Koçyiğit gibi başarılı aktrislerle de romantik filmlerde boy gösteren Arkın, imza attığı kült filmler ve ilkeli duruşuyla asırlar geçse de hafızalardan silinmeyecek bir isim.
Sanat filmlerinin aranan doktoru; Ercan Kesal
1984 yılından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni başarıyla bitiren ve beyaz gömleği üstüne geçirdikten bir hayli sonra beyaz perdede boy göstermeye başlayan bir isim Ercan Kesal. Yazar ve işletmeci gibi farklı titrleri de taşıyan Kesal, Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz gibi Türk sinemasının modern dönemine damga vurmuş yönetmenlerin filmlerinde boy gösteren bir artist. Yayınlanmış kitaplarıyla da doktor ve oyuncu kimliğinde sıyrılan Kesal, bakalım önümüzdeki yıllarda başka hangi özellikleriyle karşımızda olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder