24 Mayıs 2018 Perşembe

Ferdi Tayfur nasıl ünlü oldu?

Ferdi Tayfur Turanbayburt, yani herkes tarafından bilinen adıyla Ferdi Tayfur.

1945 yılı Kasım ayının 15’inde Adana’nın Hürriyet Mahallesi’nde doğar. Babası, usta dublaj sanatçısı Ferdi Tayfur’a olan hayranlığından dolayı oğluna bu adı verir. Küçük yaşta babasını kaybedince iyi bir eğitim göremez. Çalışma hayatına erken yaşta atılan sanatçı, pamuk tarlalarında traktör sürücülüğü yaparak geçimini sağlamaya çalışır.

Beklentiler

 Kendi yeteneğinin yani sesinin farkında olduğu için 16 yaşına gelince İstanbul’a doğru yola koyulur. Beklentilerine karşılayamayıp istediği ilgiyi bulamadığı için kısa sürede memleketi Adana’ya geri dönmek zorunda kalır. Bu işin peşini bırakmak istemediği için 1968 senesinde tekrardan İstanbul’a doğru yola çıkar. O zamanlar plak üzerinden şarkılar söylenip satıldığı için Seda Plakla 2 plaklık olmak üzere anlaşma yapar. Fakat yaptığı plaklar tutmaz ve tekrardan memleketine döner. İşin peşini uğradığı başarısızlıklara rağmen bırakmaz. Huzurum Kalmadı adlı şarkısını piyasaya sürer ve tekrardan başarısız olur.

Hırs Ve Azim

Hiçbir zorluğa pes etmeyip 1973 senesinde plak şirketi adına çıkardığı Kır Çiçekleri adlı şarkısıyla başarılı olur. 1975 ve 1976 yılında çıkardığı diğer şarkılarıyla yavaş yavaş tanınmaya başlar. Şarkıcılığın ardından oyunculuğa da yönelen Ferdi Tayfur 1976 yılında sinema filmi çekmeye başlar. Ününü şarkılarıyla duyurmuş olsa bile şarkıcılık dışında; şairlik, oyunculuk, bestecilik ve söz yazarlığı da yapmıştır. 50’nin üzerinde kaseti ve yönetmenliğini, oyunculuğunu ve senaryosunu yazdığı 30’dan fazla filmi vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder