29 Mayıs 2018 Salı

Ses ve Hayat ile gelen şöhret

Ünlülerin hayatları; yediklerinden içtiklerine, sevgililerinden eşlerine kadar sürekli insanlar için merak konusu olmuştur.

Bu merakın temeli günümüzden değil, yıllar öncesinden gelmektedir. Şimdiki zamanda internet ve televizyona erişim çok kolay olduğu için magazinsel olaylar bu şekilde takip edilmektedir. Eski zamanlarda teknoloji gelişmediği için insanlar magazinsel meraklarını dergilerden karşılamıştır. O dönemde dergilere mecmua adı verilmiştir.

Hayat

 Adını duyurmuş ilgiyle takip edilen köklü 2 tane magazin mecmuası bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ‘’Hayat’’ adı verilen mecmuadır. Magazinsel olaylar dışında içeriği oldukça zengin olan dergi uzun zaman basılmaya devam etmiştir. 1956 yılında haftalık olarak basılmaya başlanmış, 1979 yılında çıkan siyasal çatışmalardan dolayı güç kaybetmiş ve basımı durdurularak satılmıştır. Dergiyi, ünlü gazeteci yazar Şevket Rado, Yapı Kredi Bankasının sahipliğinde çıkarmıştır. Kağıt sıkıntısı çekmesi sebebiyle dergi bir ara durdurulmuş, ardından ithal kağıtlara renkli resimler basılarak tekrar yayım hayatına dönmüştür. Yazar kadrosu oldukça gelişmiş olan dergide önemli yazarların ses getiren kitapları tefrika edilmiştir.

Ses

Ses mecmuası da bu yayın grubunun çıkardığı dergilerdendir. Hayat gibi Ses de 1956 yılında haftalık olarak çıkarılmaya başlanmıştır. Dergide müzik, moda, sinema sektörleriyle ilgili haberlere de yer verilmiştir. Ünlü yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu da düzenli yazılar yazmış ve mecmuada yayımlanmıştır. Sanatçıların özel hayatlarıyla ilgili her türlü haber okurlar tarafından özenle takip edilmiştir. Aktörlere özenen gençler fotoğraflarını Ses’e göndererek ünlü olma yolunda şanslarını denemiştir. Magazin ve sinemanın ayrılmaz ikilidir. Bu sebeple mecmuada çeşitli yarışmalar düzenlenmiş, seçilenler İstanbul’a gelerek deneme çekimlerine katılmıştır. Birçok ünlü, dergide düzenlenen yarışmalar sayesinde sanat camiasına girmeyi başarmıştır. Bunlardan; Tarık Akan oyunculuk yarışmasında elde ettiği derecesiyle ilk sinema filmini çekmiş ve oyunculuk hayatına giriş yapmıştır. Ünlü şarkıcı Ajda Pekkan, Ediz Hun, Hülya Koçyiğit gibi daha nice büyük başarı sağlamış sanatçılar dergi ile adlarını duyurmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder