31 Mayıs 2018 Perşembe

Yeşilçam’dan iki magazinel kadın portresi

Bazı kadın oyuncular vardır ki yıllar geçse de izleyici tarafından hatırlanmaya devam ederler. Biz de bu sembol isimlerden ikisinin portresini sizlerlerle buluşturuyoruz.


Perran Kutman
Gerçek adı Perran Kanat’tır. Dünyaya 1949 yılında İstanbul’da gözlerini açmıştır. Komedi türünde canlandırdığı karakterler ile Türk Milletinin gönlünde taht kurmuştur. Özellikle Perihan Abla olarak canlandırdığı karakter hafızalardan silinmemiştir. En yetenekli bayan oyuncalar arasında yerini alır. Oynadığı ve ses getiren filmleri arasında Gırgıriye, Görgüsüzler, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor adlı filmler başyapıt özelliği taşır.

Oyuncu birçok televizyon dizisinde oynamıştır ve de birçok projelerde yerini almıştır. Özellikle Müjdat Gezen ile oynadığı şovlardı. Adını söz ettiren en büyük karakter ise Perihan Abla unutulmaz bir şekilde performansıyla izleyiciden tam not aldı. Perran Kutman son dönemde ender yetişen Türk sanatçılarından birisidir. Bir sanat abidesi olarak tanımlamak doğru bir tercih olacaktır.

Muhterem Nur
 Türk sinema tarihinin en büyük yıldızlarından biri olan Muhterem Nur, 31 Aralık 1932 yılında Yugoslavya Manastır kentinde, şimdiki Makedonya’da dünyaya gelmiştir. Oynadığı filmlerde her zaman ezilen, aldatılan karakterleri canlandıran masum güzel, gerçek hayatında da her zaman sömürülmüş, acılar çekmiştir. Gençlik yıllarında yaşadığı sıkıntılardan sonra, 1951 yılında filmlerde figüranlık yaparak sinema ile ilk bağını kurmuştur. Güzelliği ve masum siması ile yönetmenlerin dikkatini çeken Muhterem Nur, kısa bir sürede başrol oyunculuğuna yükselmiş ve köy filmlerinin, roman kahramanlarının aranan ismi haline gelmiştir.

 Gerçek hayatında her zaman acılarla, dertlerle boğuşan yıldız, saflığının kurbanı olmuş ve çoğu kez aldatılmıştır. Hayatı öyle bir noktaya gelmiştir ki, hapse girmek zorunda kalmış ve her şeyi haczedilmiştir. Tüm bunlara rağmen, güzel sanatçı hayata tutunmuş ve geçimini sağlamıştır. 1982 yılında hayat çizgisi Müslüm Gürses ile kesişmiş ve gizlice evlenmişlerdir. Türk sinemasının her zaman ağlatılan kadını olarak bilinen Muhterem Nur, her ne kadar bilinmese de seyirci katkısı açısından hasılat rekorları kıran filmleri ile sinema tarihinin önemli kadın oyuncularındandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder